Program 2022 pro poskytování dotací na podporu regionálních funkcí statutárních divadel na území Středočeského kraje z rozpočtu Středočeského kraje.

Koncepce regionálních funkcí divadel ve Středočeském kraji na léta 2021-2023 se zaměřuje na definici činností, kterými může statutární divadlo přispět ke kulturnímu životu v kraji, k rozvoji kraje a vizi jeho budoucnosti jako regionu s rostoucí kvalitou života a rostoucím počtem obyvatel.

V současnosti na území Středočeského kraje působí tři statutární divadla. Dvě divadla jednosouborová s právní formou příspěvkové organizace zřizované obcí:

Divadlo A. Dvořáka Příbram, zřizovatel Město Příbram,

Městské divadlo Mladá Boleslav, zřizovatel statutární město Mladá Boleslav.

Jedno divadlo dvousouborové s právní formou společnost s ručením omezeným:

Divadla Kladno s.r.o. (činoherní soubor a loutkové divadlo Lampion), společník statutární město Kladno.

Poznámka:

Statutární divadlo je instituce ukotvená statutem (tedy nezávislá na svých zaměstnancích), který divadlu vydal právní subjekt, fyzická osoba (fundátor apod.) nebo právnická osoba (např. nadace) – v Evropě nejčastěji obec, kraj, region, stát. Ostatní profesionální divadla, komerční i nezisková, jsou zpravidla soukromá. Evropské statutární divadlo je většinou repertoárové divadlo, obvykle svázané s ansámblovým systémem. Mívá vlastní provozní prostor. Existence statutárního divadla v národních kulturách je nejpozději od 19. století ukazatelem společenského postavení divadla. Dokládá, do jaké míry je politická reprezentace považovala za hodné zajištění z veřejných prostředků. (Kolektiv autorů pod vedením Pavla Pavlovského: Základní pojmy divadla Teatrologický slovník, Praha 2004, ISBN: 80-7277-194-9)

 

Dokumenty ke stažení